DONDERDAG 26 JUNI @ LELYSTAD

Polder Parade _ het land op _ voedsel vraagstukken _ graan keten _ lokaal _ flevoland

Dit is dé plek voor iedereen die de graan keten wil veranderen

Tot op de dag van vandaag is graan één van de zes gewassen die de wereld voedt. Geen land zonder graan, geen voedselcultuur zonder brood. En toch.. belandt het grootste deel van het Nederlandse graan als veevoer in de stal.

In korte tijd hebben we een systeem gebouwd dat draait op schaal, snelheid en volume. Maar wat we wonnen aan voedselzekerheid, verloren we aan biodiversiteit, ambacht, smaak en gezondheid. En de boer? Die houdt er amper een boterham aan over. 

Niet praten over wat niet lukt, maar doen wat wel kan.
Met ‘Keten met eten’  duiken we samen met alle schakels in een keten en kijken we naar wat wél kan. Geen zoektocht naar perfecte antwoorden, maar ruimte voor goede vragen, nieuwsgierigheid en spel. Want spelen is geen kinderspel – het is een serieuze manier om vastgeroeste systemen open te breken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Dit is hét event voor iedereen die wil ontdekken welke rol graan speelt in de toekomst van ons eten.

5 redenen om te keten met eten

1. NIEUWE PERSPECTIEVEN
Laat je verrassen door vernieuwende ideeën, scherpe vragen en onverwachte ontmoetingen. Hier stap je uit je bubbel en ontdek je wat er mogelijk wanneer schakels elkaar écht leren begrijpen.

2. BETEKENISVOL NETWERKEN
Ontmoet boeren, bakkers, beleidsmakers, onderzoekers en pioniers uit de hele keten. Geen visitekaartjesronde, maar echte gesprekken die verder gaan dan de oppervlakte.

3. PRAKTIJK & INSPIRATIE
Van lokale successen tot baanbrekende initiatieven – je krijgt voorbeelden te zien die nú het verschil maken. 

4. DE SMAAK VAN FLEVOLAND
Proef de potentie van lokaal graan door te proeven, te praten én te spelen. Hier ontdek je dat échte verandering ook heel smaakvol kan zijn. 

5. SAMEN DE KETEN VERANDEREN
Breng jouw vraagstuk op voorhand in en wij zorgen dat het op tafel komt. Hier praten we niet alleen óver verandering, maar gaan we samen aan de slag. 

11:30

Inloop

Zodra je het erf opstapt, nemen we je mee door de keten. Van korrel tot koffie, van malen tot maaltijd. Verwacht geen stille start. Je wordt direct opgewarmd voor een dag vol ontmoetingen.

12.00

Smaakvolle graan lunch

Geen betere manier om een netwerkdag te beginnen, dan het delen van een maaltijd. Voedsel verbindt! Neem plaats aan tafel en proef de potentie van graan door de seizoenen heen. 

13.15

Inhoudelijke inspiratiesessies

Elke sessie zoomt in op een ander deel van de keten en juist daarom dagen we je uit om buiten je eigen bubbel te stappen. Bakkers? Neem plaats bij een sessie over de bodem. Beleidsmakers? Ga in gesprek met de boeren. Pas als we elkaars wereld kennen, kunnen we echt iets veranderen. Op het menu staat deze middag:

1. De bodem onder onze gezondheid
De kracht van graan voor een gezonde bodem, mens en (bio)diversiteit.
2. Go with the grains: bakken met Nederlands graan doe je zo!
Verken hoe bakkers op elke schaal werken met lokale granen.
3. De kracht van de korte keten
Proef hoe lokaal graan kan leiden tot nieuwe smaken en producten. 
4. Lange termijn samenwerking
Speciaal voor iedereen die betrokken is, wil bijdragen aan of wilt leren van het netwerk van Zonnespelt: laten we hier het samenspel tussen alle schakels in de graan keten versterken. 

workshops _ polder parade _ keten met eten _ graan festival

15.30

Markt

Tijd om veranderaars, pioniers en frisse denkers te ontmoeten. Neem een kijkje op het proefveld, proef de potentie van graan en werk samen aan échte vraagstukken.

Laat bij het afrekenen je top 3 sessies weten. We proberen je in te delen bij 2, maar kunnen niks beloven. Geef je niks door? Dan komt het ook goed en delen wij je in.

SPREKERS

Eva Jansen

ondernemer en innovator die zich inzet voor een duurzame en toekomstgerichte bakkerijsector.

Sean Patrick

bouwt microfabrieken om lokale voedselverwerking en regeneratieve landbouwpraktijken te ondersteunen.

Rene van der vEER

ambachtelijke bakker en medeoprichter van restaurant én bakkerij De Veldkeuken.

Dr. masharu

kunstenaar en onderzoeker die zich verdiept in de relatie tussen mens en bodem.

De inhoudelijke inspiratiesessies worden verzorgd door: Dr Masharu (kunstenaar en onderzoeker) • Jennifer Plein (zelfstandige diëtist en leefstijlcoach) •  Martijn Schieman (boer, biodynamische boerderij De Zonneboog) • Gerrie van der Westen (bakker en ondernemer, familiebakkerij van der Westen / Zonnemaire) • Abco de Buck (onderzoeker, Louis Bolk Instituut) •  Eva Jansen (innovator, Incubaker) • Alice den Boer (bakker, Amarant Bakkers en het Graanschap) • Rene van der Veer (bakker en ondernemer, De Veldkeuken) • Simon Schilt (program manager, Fresh Ventures Studio) • Sean Patrick (duurzame voedselproducent, Gabanna Foodworks) • Ariadne Vogel (theesommelier, Tis Groen) • Rogier Scherpbier (graanverwerker, Zonnespelt) • Yvonne Faber (schrijver en gespreksleider).

BESTEL HIER JE TICKET

Wil jij profiteren van het early bird tarief? Bestel dan je ticket vóór 31 mei voor maar €37,50 excl. btw.
Vanaf 1 juni geldt het reguliere tarief van €45,00 excl. btw.

                                       inspirerend netwerk programma inclusief lunch

Donderdag middag 26 juni

12:00 tot 17:00 uur                                  Zeebiesweg 50, Lelystad              Early Bird ticket voor €37,50 excl. btw.

DE KRACHT VAN GRAAN VOOR DE KORTE KETEN

De afgelopen maanden hebben we samen met een diverse groep mensen – boeren, verwerkers, onderzoekers, productontwikkelaars en kunstenaars – verkend hoe we
graan diverser kunnen telen, verwerken én met meer smaak kunnen eten. Yvonne Faber ging in gesprek met 4 van hen: graanverwerker Rogier, kunstenaar Suzanne, onderzoeker Abco en boerin Lizelore. Benieuwd naar de gesprekken die we met elkaar gevoerd hebben en waarom we dit 3-daagse event organiseren? 

Over de organisatie

De Polder Parade is een initiatief van Eva Flantua (Flevour) en Robin Vroom (stichting ‘n Wilde Keuze). Wij organiseren prikkelende programma’s, ontmoetingen en evenementen rond één centrale vraag: hoe ziet een lekker, eerlijk én gezond voedselsysteem eruit? Wij geloven dat deze verandering begint op ons bord. Ook op jouw bord, dus. Met onze evenementen maak je kennis met het Flevolandse voedsellandschap én word je onderdeel van een speelse ervaring die je laat nadenken over jouw rol daarin.

Deze granen editie is tot stand gekomen door een hele fijne samenwerking met Rogier Scherpbier van Zonnespelt, familie Schieman van boerderij de Zonneboog en Horizon Flevoland. 

De Polder Parade wordt ondersteund door:

Scroll naar boven