Een prachtig en divers voedsellandschap. Optimale landbouw. En eindeloze smaken die je doen watertanden. Flevoland, de jongste provincie van Nederland, is letterlijk ontstaan uit de zee en nu één van de meest productieve landbouwgebieden ter wereld. Hoewel we trots zijn op wat we hebben bereikt, worden we geconfronteerd met een snel veranderende wereld waarin ons huidige voedselsysteem onder grote druk staat. Klimaatverandering, verslechterende bodem – en waterkwaliteit en afnemende biodiversiteit maken duidelijk dat verandering noodzakelijk is. In Flevoland hebben we de potentie om te laten hoe een veerkrachtig en toekomstgericht voedselsysteem eruit ziet.

flevoland, landbouw, voedselsysteem, voedselomgeving, lokaal eten_ landbouw

Lokale overvloed

Ons lokale voedsellandschap is rijk en divers; het produceert een overvloed aan lokaal lekkers, met een sterke focus op plantaardige eiwitten en onbewerkte producten. Eigenlijk zou dit aanbod de basis moeten vormen van ons eigen dieet. Helaas is dit nog niet het geval. Slechts zo’n 8% van wat er in Flevoland geproduceerd wordt, wordt lokaal gegeten. Bizar toch?

Op de Polder Parade laten we je kennis maken met lokale boeren, ambitieuze ondernemers en echte veranderaars. We organiseren workshops, theater en proeverijen om je te laten zien – en proeven – hoe veelzijdig Flevolandse producten zijn en we geven je graag de kans om te ontdekken hoe smaakvol eten de wereld kan veranderen. 

In een tijd waarin we steeds meer nadenken over de herkomst van ons eten en de impact van onze voedselkeuzes, zou het logisch zijn om juist hier, in Flevoland, te kiezen voor producten van onze eigen bodem. Daarom is onze wintermarkt zo’n goed idee. Gemakkelijk lokaal inkopen, direct van de boer. En ondertussen werken we natuurlijk toe naar een nieuwe werkelijkheid waar lokaal eten de norm is.

Onze voedselkeuzes hebben impact

Weet jij eigenlijk welke impact jouw dagelijkse voedselkeuzes maken op onze leefomgeving? Of je nou kiest voor een lokaal, biologisch, dierlijk of juist plantaardig product –  elk product heeft z’n eigen verhaal en impact. Met elke hap die je in je mond stopt, beïnvloed je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook de bodem, het beleid en hoe de boer te werk gaat.

Door middel van het vertellen van deze verhalen op de markt, tijdens workshops, theater en proeverijen hopen we dat je geïnspireerd raakt om bewuster naar je eigen voedselkeuzes te kijken. Met de evenementen reeks ‘Keten met eten’ duiken we samen met professionals, culinaire liefhebbers en nieuwsgierige eters in de keten achter ons eten. Zo onderzoeken we samen hoe een lekker, eerlijk én gezond voedselsysteem eruit ziet. 

Want hier in Flevoland weten we als geen ander hoe maakbaar onze omgeving kan zijn. Wij zijn het levende bewijs van wat mogelijk is met visie, doorzettingsvermogen en innovatie. De landbouw in Flevoland heeft de potentie om een voorbeeld te zijn van een veerkrachtig en toekomstgericht voedselsysteem. Samen kunnen we de transitie versnellen. Zo is Flevoland immers ook ontstaan. Samen. 

lokale smaakmakers

Met de Polder Parade zetten we de spotlight op mensen die, soms tegen de stroom in, geweldige dingen doen. Dit zijn de mensen die zich dag in, dag uit inzetten om jou en mij te voorzien van lekker eten. Benieuwd met welke lokale boeren en makers we samenwerken? 

Twisk

'Mam, dit is de lekkerste peer die ik ooit gegeten heb'. Dat hoort fruitteler Maaike uit Dronten natuurlijk het liefste elke dag. En het is echt zo!

Zuyderzee groenten

Op een bonte kavel in Marknesse telen vader en zoon bijzondere gewassen zoals flower sprouts, zoete aardappelen, yacon, spruiten en boerenkool.

Oranjehoen

Dé vijf sterren kip van Nederland. Dat is de Oranjehoen. Lokale kringloopvoer, energieneutrale boerderij en een kip die er qua kleur en smaak uitspringt!
Scroll naar boven