
De organisatoren achter de Polder Parade zijn Robin & Eva. Jouw gidsen door het Flevolandse voedsellandschap. Zij geloven dat goed eten de wereld kan veranderen. Ja, echt! Met prikkelende programma’s, ontmoetingen en evenementen onderzoeken zij één centrale vraag: hoe ziet een lekker, eerlijk én gezond voedselsysteem eruit?
Vanuit Flevoland, de provincie die ooit werd ontworpen voor voedselproductie, verkennen ze samen met boeren, makers, denkers en eters de toekomst van ons voedselsysteem. Hun doel is dat iedereen zich onderdeel voelt van de voedseltransitie. En willen ook beter zichtbaar maken welke geweldige dingen er al gebeuren op dat pad naar verandering.
Verandering begint op ons bord. In een wereld vol ingewikkelde problemen kiezen Robin & Eva voor verbeelding, verbinding en voedsel als sleutel naar een betere toekomst.








OVER ROBIN & EVA
Over Robin

Robin Vroom is het brein en hart achter Stichting ’n Wilde Keuze. Daar is ze mee begonnen vanuit een persoonlijke behoefte aan positieve verhalen over verandering (en daar vond ze er gelukkig veel van!). Robin zoekt altijd naar manieren en projecten waarmee ze mensen kan helpen om hun eigen kracht te (her)vinden, met veel verbeelding en ruimte voor eigen invulling. Ze is scherp, creatief, en geeft het onverwachte graag een prominente plek aan tafel.
Eva over Robin:
“Robin kan iets waar ik echt jaloers op ben: ze maakt het abstracte, zoals ‘het voedselsysteem’, tastbaar. Ze heeft een gave om mensen te verrassen en te verwonderen, om knopjes in hun hoofd om te zetten.”




Over Eva

Eva Flantua is gastronoom, verbinder en kleindochter van een Flevolandse pionier. Ze kent het Nederlandse voedsellandschap van binnenuit: de akkers, de keukens, maar ook de verhalen erachter. Eva laat mensen graag kennismaken met hun eigen voedselomgeving en weet als geen ander hoe je grote vraagstukken klein en behapbaar maakt. Ze is een geboren ondernemer, die grote ideeën in een handomdraai omzet in een evenement, product of dienst.
Robin over Eva:
“Elke dag weer ben ik onder de indruk van Eva’s energie en aanpak. Ze bouwt moeiteloos bruggen tussen mensen, zit boordevol ideeën en houdt altijd het overzicht. Dankzij haar gevoel voor detail weet je gewoon: als Eva het oppakt, dan wordt het tot in de puntjes geregeld.”




Over Robin & Eva

Allebei zijn we op een heel eigen manier de voedselwereld ingerold: Robin groeide op in een theaterfamilie, waar ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ op een tegeltje had kunnen staan. Haar ouders richtten het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis op, dus in het gezin Vroom was verbeelding een belangrijke factor. Eva is de kleindochter van een polderpionier en de dochter van twee horeca-ondernemers. Ze groeide dus op tussen de akkers én de pannen, en volgde in Italië een opleiding tot gastronoom.
We vonden elkaar in een gedeelde overtuiging: het voedselsysteem zoals het nu is, houdt geen stand. Het moet anders. We vonden elkaar gelukkig óók in de vele voorbeelden van hoe het wel kan. Want er gebeurt al zoveel goeds! Overal zijn mensen bezig met nieuwe vormen van samen eten, produceren, delen en denken. We kennen er allebei veel van: de boeren, koks, kunstenaars, stadstuinders, studenten – de mensen die het anders doen.
Toen we elkaar tegenkwamen, ontdekten we al snel dat we samen een gouden combinatie vormen. Onze samenwerking voelt vanzelfsprekend en ijzersterk. Zo combineren we Eva’s diepgaande voedselkennis en haar warme netwerk van boeren, voedselmakers en denkers met Robins creatieve blik en enorme talent om grote thema’s tastbaar en voelbaar te maken.
En dus werken we samen. Wat we doen, is misschien nog het beste samen te vatten als eetbare verhalen maken. We bedenken projecten en events waarin mensen iets meemaken, proeven, voelen, leren, verzinnen. We nodigen mensen uit aan tafel die normaal gesproken ver van elkaar vandaan zitten. We zorgen altijd voor onverwachte ontmoetingen. En uiteraard is daar altijd lekker eten bij.
We hanteren vier criteria om te zien of een project bij ons past. Beschouw het als onze kernwaarden:
- We doen het samen. We betrekken de hele voedselketen bij wat we doen. Vanuit elk perspectief leer je namelijk weer iets nieuws.
- We houden het speels. Spelen, in allerlei vormen, is een serieuze manier om vastgeroeste systemen open te breken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Zo creëren we ruimte voor goede vragen en antwoorden.
- We maken het toegankelijk. De voedselwereld staat bol van complexiteit en problemen. Terwijl: eten doet iedereen. Dus iedereen is deel van ‘de voedseltransitie’. Wij maken die graag begrijpelijk en dichtbij.
- We zijn optimistisch. Cliché maar waar: wat je aandacht geeft, groeit. Wij zetten dus de spotlight op mensen die, soms tegen de stroom in, geweldige dingen doen.
Hoe we werken
(en waar, en waarom)
Wij geloven dat verandering begint op ons bord. Ook op jouw bord, dus. Met elke hap die je in je mond stopt, beïnvloed je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook de bodem, het beleid en hoe de boer te werk gaat. Voedsel is met álles verbonden. Dus als je iets aan ‘het systeem’ wil veranderen, moet je op meerdere plekken tegelijk aan de knoppen draaien.
Daarom spelen onze projecten zich op verschillende niveaus af: aan de keukentafel, op de boerderij, bij de overheid… Maar de rode draad is altijd hetzelfde: we laten zien hoe je de wereld mooier maakt met lekker eten. We organiseren programma’s, ontmoetingen en evenementen – allemaal rond die ene vraag: hoe ziet een eerlijk, gezond en lekker voedselsysteem eruit?
Op die vraag hebben wij geen pasklaar antwoord. In plaats daarvan brengen we mensen bij elkaar die samen met een beter voedselsysteem bezig (willen) zijn.
Onze projecten zijn altijd:
- Speels – we gebruiken verbeelding, taal en smaak als sleutel.
- Verbindend – want niemand verandert iets in z’n eentje.
- Concreet – zonder moeilijke woorden, maar altijd met echte mensen, op echte plekken, en natuurlijk echt eten.
En wat doen we dan zoal? Met de Polder Parade brengen we voedsel uit de buurt naar de plek waar het hoort: in de publieke ruimte! De Polder Parade is een levendig toneel van smaken en verhalen, waar bezoekers niet alleen boodschappen doen, maar ook onderdeel worden van een speelse ervaring die hen laat nadenken over hun rol in het voedsellandschap. De Polder Parade bestaat uit twee terugkerende evenementen:
- De Wintermarkt: in de dagen voor kerst toveren we het terrein van theatergezelschap Vis à Vis in Almere ieder jaar om tot een bruisende markt vol lokale smaken. Kaas, groenten, fruit, brood; hier vind je meer dan 200 producten uit de polder – vers van de boer of maker. Op zo’n markt zouden we zelf het liefst het hele jaar door onze boodschappen doen.
- Keten met Eten: in een driedaags evenement, zowel voor professionals als voor publiek, duiken we in één specifieke keten, bijvoorbeeld granen, vis of groente. We vieren oogstmomenten, brengen netwerken samen en nemen Flevolanders mee in hun eigen voedselverhaal.
- Het Eetatelier: ‘We moeten gezonder eten én meer lokaal!’ Makkelijk gezegd, maar nog best een opgave, die iets vraagt van ons allemaal. In het Eetatelier helpen we buurtbewoners om (weer) te leren koken met verse, onbewerkte seizoensproducten. We organiseren maandelijkse bijeenkomsten in een reizend Almeers buurtrestaurant.

Flevoland is daarbij onze thuisbasis. Hier zijn we geworteld, hier kennen we de bodem, de geschiedenis én hier hebben we ons grootste netwerk opgebouwd. Flevoland is onze ‘blueprint’ en de plek waar we steeds weer terugkomen voor verdieping.
Flevoland is ooit ontworpen om Nederland van voedsel te voorzien. Het is een van de meest vruchtbare gebieden van Europa, en tegelijk een plek waar je het systeem regelmatig hoort knarsen en kraken onder z’n eigen gewicht. De bodem raakt uitgeput, de biodiversiteit loopt achteruit, en de afstand tussen boer en bord is groter dan ooit. Hoe kan het dat we in een provincie vol uien, wortels, granen en melk nog steeds zoveel voedsel uit het buitenland importeren? Waarom weten we zo slecht wat er in onze achtertuin geproduceerd wordt? En waarom komt nog geen tien procent van wat er in de voedselprovincie wordt geproduceerd, op lokale borden terecht? Vanwege dit soort vraagstukken experimenteren we juist in Flevoland met een betere balans tussen productie en consumptie.
Maar wat hier werkt, kunnen we ook elders laten landen. Want als het in de jongste, meest voedselrijke en tegelijk meest kwetsbare provincie van Nederland kan – dan kan het overal. Dus geen zorgen, we komen ook graag jouw kant op.
ALLE INFO OP EEN RIJTJE
📍Flevoland is onze thuisbasis. Maar wat we hier doen, kan ook elders in het land.
✨ Onze projecten zijn altijd verbindend, speels, toegankelijk en optimistisch.
🎟️ De Wintermarkt, Keten met Eten en Het Eetatelier zijn onze eigen projecten.
🍴 Met liefde werken we ook aan jouw vraagstuk. Kom vooral met ons in contact.