Polder Parade - De organisatie

De organisatoren achter de Polder Parade zijn Robin & Eva. Jouw gidsen door het Flevolandse voedsellandschap. Zij geloven dat goed eten de wereld kan veranderen. Ja, echt! Met prikkelende programma’s, ontmoetingen en evenementen onderzoeken zij één centrale vraag: hoe ziet een lekker, eerlijk én gezond voedselsysteem eruit?

Vanuit Flevoland, de provincie die ooit werd ontworpen voor voedselproductie, verkennen ze samen met boeren, makers, denkers en eters de toekomst van ons voedselsysteem. Hun doel is dat iedereen zich onderdeel voelt van de voedseltransitie. En willen ook beter zichtbaar maken welke geweldige dingen er al gebeuren op dat pad naar verandering.

Verandering begint op ons bord. In een wereld vol ingewikkelde problemen kiezen Robin & Eva voor verbeelding, verbinding en voedsel als sleutel naar een betere toekomst.

Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade
Robin & Eva - organisatoren Polder Parade

OVER ROBIN & EVA

Hoe we werken

(en waar, en waarom)

Wij geloven dat verandering begint op ons bord. Ook op jouw bord, dus. Met elke hap die je in je mond stopt, beïnvloed je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook de bodem, het beleid en hoe de boer te werk gaat. Voedsel is met álles verbonden. Dus als je iets aan ‘het systeem’ wil veranderen, moet je op meerdere plekken tegelijk aan de knoppen draaien. 

Daarom spelen onze projecten zich op verschillende niveaus af: aan de keukentafel, op de boerderij, bij de overheid… Maar de rode draad is altijd hetzelfde: we laten zien hoe je de wereld mooier maakt met lekker eten. We organiseren programma’s, ontmoetingen en evenementen – allemaal rond die ene vraag: hoe ziet een eerlijk, gezond en lekker voedselsysteem eruit?

Op die vraag hebben wij geen pasklaar antwoord. In plaats daarvan brengen we mensen bij elkaar die samen met een beter voedselsysteem bezig (willen) zijn. 

Onze projecten zijn altijd:

  • Speels – we gebruiken verbeelding, taal en smaak als sleutel.
  • Verbindend – want niemand verandert iets in z’n eentje.
  • Concreet – zonder moeilijke woorden, maar altijd met echte mensen, op echte plekken, en natuurlijk echt eten. 

En wat doen we dan zoal? Met de Polder Parade brengen we voedsel uit de buurt naar de plek waar het hoort: in de publieke ruimte! De Polder Parade is een levendig toneel van smaken en verhalen, waar bezoekers niet alleen boodschappen doen, maar ook onderdeel worden van een speelse ervaring die hen laat nadenken over hun rol in het voedsellandschap. De Polder Parade bestaat uit twee terugkerende evenementen:

  • De Wintermarkt: in de dagen voor kerst toveren we het terrein van theatergezelschap Vis à Vis in Almere ieder jaar om tot een bruisende markt vol lokale smaken. Kaas, groenten, fruit, brood; hier vind je meer dan 200 producten uit de polder – vers van de boer of maker. Op zo’n markt zouden we zelf het liefst het hele jaar door onze boodschappen doen.
  • Keten met Eten: in een driedaags evenement, zowel voor professionals als voor publiek, duiken we in één specifieke keten, bijvoorbeeld granen, vis of groente. We vieren oogstmomenten, brengen netwerken samen en nemen Flevolanders mee in hun eigen voedselverhaal.
  • Het Eetatelier: ‘We moeten gezonder eten én meer lokaal!’ Makkelijk gezegd, maar nog best een opgave, die iets vraagt van ons allemaal. In het Eetatelier helpen we buurtbewoners om (weer) te leren koken met verse, onbewerkte seizoensproducten. We organiseren maandelijkse bijeenkomsten in een reizend Almeers buurtrestaurant.
Flevoland en Polder Parade

Flevoland is daarbij onze thuisbasis. Hier zijn we geworteld, hier kennen we de bodem, de geschiedenis én hier hebben we ons grootste netwerk opgebouwd. Flevoland is onze ‘blueprint’ en de plek waar we steeds weer terugkomen voor verdieping.

Flevoland is ooit ontworpen om Nederland van voedsel te voorzien. Het is een van de meest vruchtbare gebieden van Europa, en tegelijk een plek waar je het systeem regelmatig hoort knarsen en kraken onder z’n eigen gewicht. De bodem raakt uitgeput, de biodiversiteit loopt achteruit, en de afstand tussen boer en bord is groter dan ooit. Hoe kan het dat we in een provincie vol uien, wortels, granen en melk nog steeds zoveel voedsel uit het buitenland importeren? Waarom weten we zo slecht wat er in onze achtertuin geproduceerd wordt? En waarom komt nog geen tien procent van wat er in de voedselprovincie wordt geproduceerd, op lokale borden terecht? Vanwege dit soort vraagstukken experimenteren we juist in Flevoland met een betere balans tussen productie en consumptie. 

Maar wat hier werkt, kunnen we ook elders laten landen. Want als het in de jongste, meest voedselrijke en tegelijk meest kwetsbare provincie van Nederland kan – dan kan het overal. Dus geen zorgen, we komen ook graag jouw kant op.

ALLE INFO OP EEN RIJTJE

📍Flevoland is onze thuisbasis. Maar wat we hier doen, kan ook elders in het land.
✨ Onze projecten zijn altijd verbindend, speels, toegankelijk en optimistisch. 
🎟️ De Wintermarkt, Keten met Eten en Het Eetatelier zijn onze eigen projecten.
🍴 Met liefde werken we ook aan jouw vraagstuk. Kom vooral met ons in contact.

Scroll naar boven